Квантна науката експериментален сателит “Mozi број” во орбитата тестирање добро напредува

податоци Слика: Кина го разви првиот во светот квантната научен експеримент сателитска

Дописниците на 12 октомври од Кинеската академија на науките дозна дека квантната науката експериментална сателитска прв во Кина & ldquo; Mozi број & ldquo; по успешното лансирање од 16 август оваа година, сега е
работа е на орбита тестови, сателитска платформа во моментов тестира, товар тестирање, три тест сателитска земјата линк напредува без проблеми, различни сателитски системи работат нормално.

квантната главен научник сателитски проект, академик воведување Пан Jianwei, целата работа на тестирање во орбитата ќе трае околу три месеци, се очекува да биде завршена во средината на ноември.
Во орбитата тестирање е завршена, сателитот ќе бидат доставени на корисникот и во научната експериментална фаза.

моментов, & ldquo; Mozi број & ldquo; сателитска платформа има завршено тестирање.
Енергетски мониторинг, статусот на батеријата е нормално, нормално снабдување со електрична енергија соларни крила, полнење и празнење функционира правилно; далечински команда и вбризгување на податоци, далечински аспект 100% стапка на успех.

Во меѓувреме, на проектот на владата за контрола на сателитска став стапка, владата сонцето стекнување, сурфање на ветер се прошири на владата, и за тестирање на инерција насочен режим, системот за сателитска контрола став работи нормално, стабилни перформанси амортизацијата, пренос на податоци комуникации, далечински стабилност мерење е важно, во согласност со очекувањата
, термо греење контрола потсистем коло е работи правилно, за да се исполнат барањата; ѕвезда услуги за управување, статус компјутер сателитска служба е нормално, ѕвезди сервис да работи правилно.

товар тест работа е завршена.
Товар на секој чек еден подигање, нормално состојба, комплетирањето на внатрешниот оптоварување од тестот за усогласување оптичката оска, точноста на појавување на оптичката оска за да се исполнат барањата на мисијата, целосна специјални оптоварување тест за откривање на еден фотон, еден фотон детектор темни точки индикатори во согласност со очекувањата, завршување на сите земјата
посочувајќи станица, добра стабилност, следење на точност да се исполнат барањата, временските услови се исполнети согласно со барањата на целта на станица со цел да се успешни; заплетка извор е работи правилно, осветленоста на извор на светлина и други показатели за да се исполнат барањата на мисијата; товар команда инјектирање, телеметрија
научни и низводно пренос на податоци се нормални.

дена за тестирање линк делумно завршени.
Заврши со станица Xinglong, станица Делхи, една станица со цел тест Nanshan станица, да се воспостави врска небото и земјата, како и завршување на станицата Nanshan Делхи со двојно тест со цел воспоставување билатерални заплетка со лесен ланец, со завршувањето на станицата со Али
тест пред, да се воспостави teleportation оптички линк.
Сателити во моментов се во прилагодување на параметрите, и да се најде најдобар оперативен точка процес акумулација валидни податоци.
& Ldquo; Во овој период, Квантна заврши првиот светски сателитски во исто време, да се усогласи со тестирање двојна прецизност станица, која е една од најголемите во целиот тешкотии испитување, барања за точноста се многу високи.
& Ldquo; квантната сателитска инженеринг поделба извршен потпретседател и главен командант на сателитски систем, рече Ванг Jianyu, & ldquo; но само комплетната bistatic усогласување, можеме да се надеваме да се изврши следниот ѕвезда да се дистрибуираат квантни експерименти заплет.
& Ldquo; Вкупно поделба

квантната инженеринг науката сателитски систем апликација, рече сателитски системи поделба потпретседател Пенг Chengzhi, тест сателит, многу параметри надмине дизајн спецификации.
На пример, како резултат на квантната сателит може да работи само во текот на ноќта, со цел да се заштити напојување, кога оригиналниот дизајн сателитска експеримент само еднаш во текот на ноќта, не повеќе од двапати.
Сателитска Cigars brand на деновите, тимот откри дека перформансите на енергетскиот систем е многу добра, тимот по консултации, одлучи да ги споделите & ldquo; Mozi број & ldquo; стори 2 или 3 пати на ден експеримент, и конечно успеа.

& ldquo; Традиционално, сателитска дена да се стабилизира, колку што е можно да не се прилагоди, но научниците се надеваат дека е да се направи колку што е можно, кога условите им овозможи на неколку експерименти.
Научни и инженерски тим е соработка модел на тимот е вистинска наука управувано сателит; Mozi број & rsquo; тоа & lsquo.
& Rsquo; & ldquo; рече Пенг Chengzhi.

Разбирливо е дека квантната сателитска & ldquo; Mozi број & ldquo; е еден од Кинеската академија на вселенска наука и стратешки пилот науката и технологијата проекти на Првиот научен експеримент сателит, на 16 август успешно лансиран од лансирање сателити центар Jiuquan.
Нејзината главна задача е да се спроведе голема брзина сателитски наука на квантната клучните дистрибуција, квантната заплет да се дистрибуираат сателитска и сателитска земјата квантна телепортација експеримент.